E-mail versturen met Python en Gmail

Ik heb afgelopen weekend een mooie Arduino Yún binnen gehad waarover binnenkort een uitgebreidere post volgt. Met deze Arduino wil ik het stroomverbruik gaan meten. Wat de Arduino Yún zo bijzonder maakt is dat het een mix is van een processor die de Arduino omgeving draait en een processor die een Linux omgeving draait. Het voordeel hiervan is dat je als gebruiker niet gelimiteerd wordt door de beperkte hoeveelheid geheugen die je hebt aan de Arduino kant. Nee echt, 28KB voor een sketch is gewoon niet voldoende als je complexe taken uit probeert te voeren. Met de Yún heb je nog steeds dat probleem, maar kan je dat omzeilen door code op de linux kant uit te voeren (en eventueel data aan die code mee te geven!). Nog mooier is het als je een lekker groot micro-sd kaartje – ja dat klinkt raar – eraan toevoegt en je de Linux root daarop draait. Zo krijg je nog eens extra, zelf aan te geven hoeveel, ruimte.

Dat was wel zo’n beetje het globale inleidende verhaal, maar wat heeft dit dan te maken met de titel van deze post? Nou, dat zit zo: ik wil als een soort activiteitrapport elke x periode een update met betrekking tot de verkregen data naar mijn eigen e-mail adres verzenden. Een sommatie van verbruik, gemiddeld verbruik, dat soort ongein. Aangezien ik Gmail al vaker als SMTP server gebruik voor “huishoudelijke” taken zoals het voltooien van een download door mijn fileserver wilde ik daar ook nu weer gebruik van kunnen maken. En uiteraard biedt dat prachtige Python gewoon een library voor SMTP! Een voorbeeld van hoe je een email verzend met Python (snippet, aanpassen voor productie gebruik 😉 ):

Het bericht kan je uiteraard vervangen door (valid) (X)HTML (en css) met misschien zelfs template + variables (whatevs) in plaats van een plain text bericht zoals hier, maar het gaat om het idee. Na wat research blijkt dit toch niet zo eenvoudig als wat ik zei, hier is een voorbeeld hoe je wél HTML als bericht kan versturen.

Zodra ik alle onderdelen binnen heb, en daarmee bedoel ik uiteraard de sensoren die omdat alles zo goedkoop mogelijk moest uit China komen, ga ik na veel gekloot en documentatie er een mooie blogpost van maken, hopelijk zelfs met een impressie van de werking!

Cheerio